Tatoeage

2009-1999 Tjeukemeer FOTO GERTRUDSDOTTIR

Het volmaakte figuur, het mooi gezicht, & de bevallige manieren van Lucy leverden haar zoveel genegenheid op van Alice dat die haar bij het afscheid, en dat was pas na de avonddis, de verzekering gaf dat ze haar, naast haar vader, broer, ooms, tantes, neven, nichten & andere familieleden, lady Williams, Charles Adams & nog een twintigtal andere speciale vreinden, meer liefhad dan bijna ieder ander op de hele wereld.
– Jane Austen

In Artful, een bundeling van essays over literatuur en verlies, vertelt de Britse auteur Ali Smith over haar relatie met een vrouw die inmiddels is overleden. In het prille begin van die relatie wilde ze haar nieuwe liefde vieren met een tatoeage, en omdat haar geliefde faliekant tegen tatoeages was, bedacht ze een list: ze bood aan dat de geliefde mocht kiezen wat voor tatoeage het werd.

Het werd bovenstaand citaat, uit een van Jane Austens eerste werken, onverkort en inclusief een tweetal slordigheden op het gebied van spelling. Een nog piepjonge Austen zette er een ironisch meesterstuk mee op papier, en Smith kreeg van haar geliefde vrij baan om hetzelfde te doen op haar huid.

◊◊◊

Ali Smith, ‘On time’. In: Artful, 2013.
Jane Austen, ‘Jack & Alice’. In: Complete Works. Juvenilia I, 1787-1793. Online te lezen op https://www.janeausten.co.uk/jack-and-alice/
Het Nederlands in het citaat is van mij.

Prent: Tjeukemeer, 2009. Foto © Gertrudsdottir.