Ik verzin nooit iets

Woorden van Nicolien Mizee, die vervolgens schrijft:

Maar de waarheid doet zich aan de ene mens anders voor dan aan de andere.
Nooit proberen te begrijpen! Zien en constateren, dat is mooi genoeg.

Mizee schrijft verhalen, veelal over zichzelf, in de vorm van faxen aan haar muze, een man die slechts mondjesmaat reageert. Wie niet verder kijkt dan de met humor vertelde anekdotiek heeft een amusant boek te pakken, maar onder het oppervlak glinstert een levenshouding die autonomer is dan die van de meeste mensen: hier schrijft iemand die écht haar eigen weg kiest.

Overigens heb ik het boek waar dit citaat uit komt niet uitgelezen. Het is een moordmysterie dat steeds minder ging glinsteren. Geef mij die onverzonnen faxen maar, gericht aan een nooit echt aanwezige maar ook nooit helemaal afwezige muze.

◊◊◊

Nicolien Mizee, Moord op de moestuin. 2019.

Prent: Bataville (Lorraine), 2017. Foto © Gertrudsdottir.