Debriefing

65-086-rolstoel-photo-gustave-petit

Never knew it would be so symbolic
– Vic Chesnutt

Vic Chesnutt kwam al jong met auto en al in de sloot terecht, en vervolgens in een rolstoel. Als liedjeszanger is hij uniek: met zijn schorre stem zingt hij eigenzinnige teksten die iets heel persoonlijks overbrengen, dat het autobiografische ontstijgt, massa’s associaties oproept en elke ondubbelzinnige interpretatie weerstaat.

In de biografie op zijn website is te zien hoe je een tragisch verhaal goed vertelt. Het is concrete poëzie, puur en onsentimenteel.

Kerstmis 2009 ‘stapte hij eruit’, 45 jaar oud. Chesnutt laat behalve een stapeltje albums herinneringen na aan zijn live optreden op Crossing Border in november 2007, samen met een handvol postrockende Canadezen uit de stal van Constellation Records. Hij gaf er een vertolking van ‘Ruby Tuesday’ die mij recht in mijn ziel trof.

Luister hier naar ‘Debriefing’, nog zo’n geval van merg-en-been.

◊◊◊

Website: vicchesnutt.com, de biografie staat hier.
‘Debriefing’ staat op het album North Star Deserter.
Het citaat bovenaan komt uit ‘Independence Day’, op het album Little.

Prent: Texel, 2009. Foto © Gustave Petit.
Meer fotografie van Gustave Petit hier.