De wijde wereld in

Gouden boekje 35 Wim is weg

In de serie Gouden Boekjes neemt nummer 35, getiteld Wim is weg, het thema ‘vrijheidsdrang’ voor zijn rekening, en heeft daar bewonderenswaardig weinig woorden voor nodig.

Wim krijgt voor zijn verjaardag een rode fiets, een driewielertje, waar hij na het ontbijt op mag rijden. In de tuin.

En daar gaat Wim. Hij rijdt tot aan het hek, maar hij wil verder. Veel verder.

Met ontwapenende eenvoud bereidt Wim zijn reis voor. Niks doe- en inpaklijsten, niks vooraf alles alvast googelen, regelen en reserveren. Als een echte Hollandse jongen neemt hij natuurlijk wel boterhammen mee. En daar gaat hij, de wijde wereld in. Eerst door de stad (op het boekomslag wuift hij ons vrolijk gedag), dan daarbuiten, waar hij op een ventweg langs de overvolle snelweg terechtkomt. Tot waar het land gaat glooien, het verkeer verdwijnt en alles stil wordt om hem heen. Daar gaat hij picknicken.

En de vogeltjes krijgen ook wat. En het eekhoorntje ook.

Dan wisselt het perspectief, en zien we de ongeruste ouders, die de politie inschakelen. De boektitel krijgt een nieuwe betekenislaag: Wim is weg. Er wordt een zoektocht op touw gezet.

En terwijl in de stad de ongerustheid toeneemt, gaat op het platteland de zon onder. En Wim, doodmoe van al dat fietsen, stapt af en valt onder een boom in slaap.

Er volgt een verslag van de zoektocht, die de mensen in het hele land in zijn greep houdt. Iedereen gaat de straat op om te zoeken.

En ja, Wim wordt gevonden, en met fiets en al veilig thuisgebracht. En eenmaal weer in zijn eigen bedje droomt hij.

En hij droomt dat hij ver weg gaat op zijn fiets. Heel ver weg.

Er zijn veel Gouden Boekjes, en er komen er nog steeds bij (helaas halen die zelden nog het niveau van vakmanschap van de boekjes uit de jaren vijftig en zestig). Wim is weg omvat in zijn beknoptheid de hele, wijde wereld, en de jonge hoofdpersoon brengt op voorbeeldige wijze die Sehnsucht in die Ferne in praktijk.

◊◊◊

Rogier Boon, Wim is weg. Onder redactie van Annie M.G. Schmidt. 1959. Rogier Boon sloot met dit boekje zijn opleiding aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool af. Opmerkelijk is het uitgesproken Amerikaanse uiterlijk van de wereld waar hij Wim in plaatst: de suburbia-straat waar hij woont, de wolkenkrabbers in de stad, de Pontiacs en Chevrolets op de snelweg. En dat voor een ‘oorspronkelijk Nederlands’ Gouden Boekje.

Verder staan in mijn Gouden Boekjes top vijf:
Voor een fijnzinnig lesje in samenwerking: Kippetje Tok (49)
Voor wie niet opziet tegen een lange voorleessessie: Dokter Pijpenkop (36)
Voor wie van kleuren houdt: De kladderkatjes (7)
Voor liefhebbers van het absurde: Pietepaf, het circushondje (1)