Gesloten boek

In een opwelling heb ik alle titels op mijn leeslijst online besteld. Nu floept het ene boek na het andere mijn brievenbus in.

Ik stel het lezen nog even uit, voorlopig is het bekijken en besnuffelen van de nieuwe aanwinsten al leuk genoeg. Al snuffel ik maar niet te hard aan de tweedehandsjes, die willen (net als bibliotheekboeken trouwens) nog wel eens raar ruiken.

Het oudste boek op mijn lijst ruikt opvallend neutraal en, verrassing, is zelfs nog niet open geweest, laat staan gelezen – de bladzijden moeten opengesneden worden. Een gesloten boek. Ik zie de gevouwen bladsneden en word terug gekatapulteerd naar de Antwerpse Wetstraat waar ik begin jaren zestig logeer bij madame V. die de pagina’s van haar Franse boek een voor een los snijdt met een bladsnijder met bewerkt heft, made in Congo. Dankzij de heeroom in de familie hadden wij er thuis ook zo een.

Bij gebrek aan functioneel koloniaal ivoor leg ik mijn alternatieve instrumentarium klaar: zakmes XL, cicerolatje.

Het boek is van Roger Frison-Roche en heet Menschen tegen bergen (Premier de cordée). Mijn editie is een eerste druk uit 1947. Vert.  B. Lindekens.
Premier de cordée, letterlijk ‘eerste aan het touw’, is de bergbeklimmerspositie met de meeste verantwoordelijkheid; Frison-Roche is berggids en schrijft over zijn vak. De Nederlandse uitgave heeft al in de titel het touw laten schieten en benadrukt de strijd, ik proef zelfs iets van antagonisme en vraag me af wat ik daarvan in het boek ga terugvinden – het is en blijft een stroef samengaan, de laaglandse taal en de bergen. Evengoed ben ik blij dat er een Nederlandse vertaling is, want zoveel Frans is voor mij te hoog gegrepen en in een Engelse vertaling (nee, die heet niet People against mountains, gewoon First on the rope) had ik geen zin.

En bij dit exemplaar ben ik op elke bladzijde die ik ga lezen premier de page.

Prenten: besproken boek, 2021. Foto © Gertrudsdottir.

Met dank aan Islenska, die Premier de cordée wèl in het Frans las en als hij opkeek van zijn boek de Mont Blanc zag, en de literaire mailstorms die het gesprek van Fotolog Palnet gaande houden nu er al zo lang van samenkomen geen sprake is.