Een kamer voor jezelf

04-look-homeward-angel-2010-30-02

Jonge vrouwen … naar mijn mening bent u schandelijk onwetend. U hebt nimmer een ontdekking van enige importantie gedaan. U hebt geen wereldrijk doen wankelen, bent niet aan het hoofd van uw leger ten strijde getrokken. Shakespeares toneelstukken zijn niet door u geschreven, noch hebt u de zegeningen der civilisatie naar een volk van barbaren gebracht. Wat is uw excuus?
– Virginia Woolf

De wapenfeiten (het woord alleen al) van vrouwen zijn niet die van de ‘heer en meesters’ waar onze geschiedenisboeken en encyclopedieën vol mee staan. Woolfs in ironie verpakte maar serieuze aansporing dat jonge vrouwen iets van hun leven moeten maken heeft ook mij gestimuleerd om mijn eigen ambities te volgen, ook al is de kans gering dat die me een vermelding in de geschiedenisboekjes zullen brengen. De voorwaarden om tot volle ontplooiing te komen zijn in feite simpel en vandaag nog net zo geldig als toen Woolf ze in 1929 beschreef: financiële onafhankelijkheid en een kamer voor jezelf.

◊◊◊

Virginia Woolf, A Room of One’s Own. Hogarth Press, 1929.

Prent: Thuis, 2010. Foto © Gertrudsdottir.
De ‘voetenfoto’ op deze prent is een werk van de Britse fotograaf Bill Brandt. Het is een treffende illustratie van mijn ideaal,  ontspanning door inspanning.