Eindeloos

2018-80-27 slurf vlieland PHOTO GERTRUDSDOTTIR

Klein liefdeslied

Plat ligt de hagedis, syllabe van steen
onder de lichtkoepel van de maan.
Zijn geduld is eindeloos.
Ik weet dat ik bijna oud ben en mijn bed is van zand
maar zelfs tussen stenen is liefde mogelijk.
De hagedis wacht eindeloos in de ruïne.
Kom bij mij.
Minstens een nacht nog zal ik op je wachten.

Patrick Lane

***

Patrick Lane is een Canadees dichter. Hij is in het voorjaar van 2019 overleden. Het origineel van het hier gepresenteerde gedicht heet ‘Small Love Song’ en is gepubliceerd in de bundel Syllable of Stone (2005). Nederlands van mij.
In 2009, toen ik aan de Nederlandse vertaling van Lane’s enige roman werkte, heb ik Lane ontmoet op de Edinburgh Book Fair, waar hij, ondanks een volle agenda, strakke schema’s en een zere rug, ruim tijd vrijmaakte om met zijn vertaler te praten over focalisatie, verhaal en vocabulaire van Rode hond, rode hond. Hij ruste in vrede.

Prent: Vlieland, 2018. Foto © Gertrudsdottir.