Krassen in het plafond

2017_5653 the sky over Moussey PHOTO GERTRUDSDOTTIR

Ironisch genoeg is het hele menselijke vliegen het tegenovergestelde van waarvan we dromen. Vliegtuigen zijn lawaaiig, krap en vervuilend; ze bekrassen het blauwe plafond en verstoren de nachtrust. We worden vastgegespt als kinderen en bijeengedreven als dieren; we worden doof, niet alleen van het lawaai van de motoren maar ook van de overvolle luchthavens en de algehele chaotische sfeer, en zijn gebonden aan een pakket voorschriften dat in de gemiddelde gevangenis niet zou worden getolereerd.
– Sara Maitland

In haar boek Stilte als antwoord fulmineert Sara Maitland tegen het ‘menselijke vliegen’ – het citaat hierboven is er een gedeelte van – maar na haar tirade stapt ze evengoed op het vliegtuig. Of ze dat ook ironisch genoeg vindt schrijft ze er niet bij. Wel dat ze niets moet hebben van ‘buitenlandse spoorwegen’. Dan maar een zielsongelukkig karma.

Afgaand op de borreltafelgesprekken waarbij ik heb aangezeten wordt Maitlands afkeer voor gevleugeld transport breed gedeeld: vliegen vreet energie, het is lawaaiig, stressvol, tijdrovend en vervelend, je krijgt koppijn van de airco, luchthavens zijn een ramp, je moet kilometers lopen naar je gate, en luchtreizigers moeten zich van overheidswege allerhande beperkingen en maatregelen laten welgevallen die van hun waardigheid weinig heel laten.

PrtSc hemel boven Benelux 8-4-2018

Dat elk toestel dat het luchtruim kiest enorme schade toebrengt aan het milieu wordt door niemand ontkend, maar voor de meesten is dat een abstracter probleem dan de reële minpunten die hen persoonlijk raken.

En die worden keer op keer getolereerd… vanwege dat betaalbare ticket.

Aan mijn meest recente borreltafel verzuchtte iemand: ‘Als ze daar nu toch eens iets aan deden!’ Want geld neertellen voor een duur treinticket zolang er budgetvluchten voor het grijpen liggen? Dat kon ze niet over haar consumentenhart verkrijgen.

Daar is niets ironisch aan.

◊◊◊

Boek: Sara Maitland, A Book of Silence. 2008. Nederlands: Stilte als antwoord. 2010. Vert. E. Fuchs. Het Nederlands in het citaat in deze post is aangepast door mij. Klik hier voor een eerdere bespreking van Maitlands boek.

Prent 1: De hemel boven Moussey (Lotharingen). 2017. Foto © Gertrudsdottir.
Prent 2: De hemel boven West-Europa, momentopname 8-4-2018. PrtSc.